Bir reklam kampanyasının nasıl performans gösterdiğini ölçmek (ve performansı izlemek için bir ölçüm seçmek) bunaltıcı olabilir. E-Ticaret şirketlerinin performanslarının farklı yönlerini ölçmek için kullandığı düzinelerce temel performans göstergesi (KPI) vardır ve hangilerinin zaman ayırmaya değer olduğuna odaklanmak zor olabilir. ROMI, ROI, CTOR, CAC, CLV, Hedef EBM, tıklama başı maliyet—hepsi de zaman ayırmaya değmez, değil mi?
Özellikle reklam harcamalarından elde edilen gelir (ROAS), genellikle reklam kampanyalarınızın YG’sini ölçmek için kullanılır. Yaygın olarak kullanılmasına rağmen, gerçekte ne kadar anlayışlı ve doğru olduğu konusunda bazı ilgi çekici tartışmalara sahiptir. Peki, ROAS nedir ve onu kullanmalı mısınız?
Bu Yazıda Okuyacaklarınız:
ROAS Nedir?
Reklam Harcamasının Getirisi (ROAS), harcadığınız her pazarlama doları için ne kadar para kazandığınızı gösteren bir pazarlama verimliliği metriğidir. Birçok e-ticaret markasının her gün kullandığı KPI’lardan biridir ve çevrimiçi reklam kampanyalarının etkinliğini yargılamaya yardımcı olur. İdeal olarak, düşük reklam maliyetlerini ve başarılı bir kampanyayı gösterebilen daha yüksek bir ROAS’ı hedeflemek istersiniz. Dijital pazarlama konusunda tecrübeli bir firma arıyorsanız BossyDigital e-ticaret danışmanlığı konusunda size yardımcı olabilir.
ROAS Formülü
ROAS’ı hesaplamak için, markanızın gelirini belirli bir dönemdeki toplam pazarlama harcamanıza bölün. Pazarlama harcamalarınızı toplarken, bağlı kuruluş komisyon maliyetlerinizi, personel maaşını, satıcı maliyetlerini ve tıklama başına maliyet gibi belirli reklam gruplarına özgü diğer ücretleri dahil etmeyi unutmayın.
- ROAS = Gelir/Maliyet x 100
ROAS’ınızı Nasıl Artırırsınız?
ROAS’ınızı iyileştirmenin gerçek anahtarı, önce onu ayrı bölümlerde incelemektir. Bir dizi faktör daha düşük bir faktöre yol açabilir:
- Facebook’ta yanlış veya spesifik olmayan hedefleme
- Düşük dönüşüm oranı
- Optimize edilmemiş reklam bütçesi
- Hedef kitlenizde yankı uyandırmayan reklam öğesi
Bu reklamların maliyetini azaltmak veya gelirinizi artırmak için pazarlama stratejinizi nerede geliştirebileceğinizi görmeye başlamak için kampanyanızı farklı parçalara ayırın. Ek olarak, aşağıdaki stratejileri göz önünde bulundurun:
Reklam Yerleşimi ile Deneme
Reklamlarınızı gösterebileceğiniz birçok yer var. Yerleşimlerinizle henüz mükemmel başarı tarifini tam olarak bulamamış olmanız tamamen mümkündür. Hedeflenen web sitelerinde banner reklamları deneyin veya yeni bir sosyal medya platformunda reklam vermeyi düşünün (hiç TikTok’u denediniz mi?): bu, yeni bir hedef kitle segmenti bulmanın anahtarı olabilir.
Kitle Hedeflemeyi Kullanma
Kitlenizi bölümlere ayırmak çok önemlidir. Müşterileriniz için karakterler oluşturun ve farklı segmentlerinizin kimi hedeflemesini istediğinizi araştırın. Kampanyalarınızı bu gruplara göre kişiselleştirmek, pazarlama becerilerinizde devrim yaratabilir. Ayrıca Facebook, Instagram ve Messenger’da yeniden hedefleyin. Birisi zaten web sitenize girecek veya bir satın alma işlemi yapacak kadar ilgileniyorsa, geri dönme olasılığı daha yüksektir.
A/B Testi Reklam Metni
Reklamcılık bir deneme ve deneme oyunu olduğundan, reklamlarınızı her zaman test etmek, yeniden test etmek ve yeniden test etmek önemlidir. Özellikle reklam metniniz için A/B testi yapmanızı öneririz (ve genel olarak A/B testinin haklı olarak en iyi uygulama olduğuna inanıyoruz). Testten, hangi reklam metninin dönüşüm oranını artırdığına dair fikir edinebileceksiniz. Reklam metninizi optimize ederek, reklamlarınız daha iyi performans gösterecek ve ROAS’ınızı iyileştireceksiniz.
Anahtar Kelimelerinizi Google’da Hassaslaştırma
Yanlış hedefleme, kampanyanız için gereksiz maliyetlere yol açtığından, negatif anahtar kelimeler özelliğini kullandığınızdan emin olun. Ayrıca, bu yüksek talep gören anahtar kelimeler için en iyi köpeklerle rekabet etmek yerine, uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanarak maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Bu stratejiler birleştirildiğinde daha iyi dönüşüm oranlarına yol açacaktır.
BossyDigital ekibinizi güçlendirir ve karlılığınızı ve performansınızı gerçek anlamda ölçmeniz için size reklam performansınızın ve maliyetlerinizin bütünsel bir görünümünü sunar. Kararlarınızı vermek için satıcı tarafından bildirilen genel bir KPI kullanmayın. Verilerinizden gerçeği bulun. BossyDigital sitesi hakkında daha fala bilgi için https://bossydigital.com/ sitesine göz atın.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?