İnovasyon, genellikle reklam, pazarlama ve iş toplantıları yoluyla kötüye kullanılan bir terimdir. İnovasyon, yeni bir şey tanıtmak anlamına gelir. İnovasyonun daha kapsamlı bir tanımı, organizasyonların, ekiplerin ve bireylerin bir fikir alıp bunu pazarda rekabet edebilmek için daha iyi bir ürün, hizmet veya süreç haline getirmek için dönüştürdüğü çok aşamalı bir sürecin sonucudur.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız:
İnovasyon Ne Demek?
Uygulama olmadan fikirler sadece hobidir, yenilik değil. Gerçek bir ürüne, hizmete veya yeteneğe dönüşen bir kıvılcım, inovasyon, hayatı daha iyi hale getirmekle ilgilidir. İnovasyonun gruplandırılması, inovasyonların kullanımları/bağlamından başlayarak birçok farklı şekilde yapılabilir. Ayrıca pazarlama, BT, satış, Ar-Ge vb. kuruluşların departmanlarına göre gruplandırılabilir. Kategorize etmenin bir başka yolu da yeniliği kimin uyguladığına bakmaktır. Yenilikleri organize etmenin binlerce farklı yolu vardır.
İnovasyon Çeşitleri
İnovasyon Stratejileri birçok biçim alabilir ve şirketlerin inovasyona yaklaşım biçimleri büyük ölçüde değişebilir, ancak inovasyonu dört farklı kategoride sınıflandırarak şirketler var olan fırsatları ve farklı yaklaşımların değer yaratmalarını ve yakalamalarını nasıl sağlayabileceğini değerlendirebilir.
Radikal İnovasyon
Radikal yenilikler, radikal düşünmeyi gerektirir ve genellikle bilim ve teknolojideki atılımlarla ilişkilendirilir. Örneğin, 1950’lerde IBM, iş kullanımı için tasarlanmış ilk bilgisayar sistemini tanıttı. Bilgisayarların küçük işletmeler için daha erişilebilir hale gelmesi 1960’lara kadar değildi.
Artan Yenilik
Sürekli yenilik olarak da bilinen artımlı yenilik, mevcut bir pazara daha fazla değer sağlamak için mevcut ürün veya hizmetlerin sürekli iyileştirilmesidir. Ürün yelpazesi genişletme, maliyet düşürme ve yeni nesil ürünler gibi özelliklerle kusurları azaltmaya ve performansı kademeli olarak iyileştirmeye odaklanır. Bu tür inovasyon kısa vadede gerçekleşir ve düşük teknolojik ilerlemeye ve düşük pazar etkisine sahiptir.
Yıkıcı Yenilik
Yıkıcı yenilik, mevcut bir pazara hizmet etmek için yeni teknolojilerin ve ürünlerin oluşturulduğu zamandır. Bu tür bir inovasyon, piyasada halihazırda var olana daha verimli ve erişilebilir bir alternatif sağlayan yeni teknolojiyle mümkün olmaktadır. İşletmeler, daha önce var olmayan tamamen yeni değer akışları ve hizmet teklifleri yaratarak, tüketici tabanlarının gelişen ihtiyaçlarına hizmet etmek için yıkıcı inovasyonlar uygular.
İnovasyonun Faydaları
Dünya daha bağlantılı hale geldikçe, işletmeler buna uyum sağlamalı ve onunla birlikte büyümelidir. Teknolojik gelişmeler, müşterilerin markalarla bağlantı kurmasını her zamankinden daha kolay hale getirdi, artık sosyal medyayı görüşlerini dile getirmek ve işletmelerle günlük olarak etkileşim kurmak için kullanabilirler.
Bu, işletmelerin sektörlerinde rekabetçi kalabilmek için müşterilerinin ihtiyaçlarına ayak uydurabilmeleri gerektiği anlamına gelir. Şirketler, inovasyonu benimseyerek tüketicilerinin taleplerini daha iyi anlayabilir ve karşılayabilir, bu da sonuçta daha büyük başarılara yol açar.
İş dünyasında inovasyonun önemindeki ikinci faktör rekabettir. Günümüzün küresel pazarında, özellikle yeni müşteriler çekmek veya eski müşterileri elde tutmak söz konusu olduğunda, işletmeler arasında rekabet şiddetlidir. Bu, işletmelerin kendilerini paketin geri kalanından ayırmak için her zamankinden daha fazla çalışması gerektiği anlamına gelir; aksi takdirde risk almaya ve sınırları zorlamaya istekli yenilikçi rakipler tarafından geride bırakılma riskiyle karşı karşıya kalırlar.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?