Firmalar açısından marka tescili nasıl yapılır? Sorusu hayati derecede önemlidir. Çünkü marka tescili yaptırmak sayesinde firmalar, kendi markalarını güvenceye alırlar. Gelişen günümüz çağının getirisi ile artık her ihtiyacımıza rahatlıkla ulaşıyoruz. Teknolojinin gelişmesi ve pratikleşen dünyamızla birlikte istek ve ihtiyaçlar boyut değiştirerek farklı ürünler için de araştırma yapılıyor. Bu araştırmalara göre de birbirinden farklı ürünler müşterilere ulaşmaktadır. Bu tarz ürünler ve güncel ürünlerin birbirinden ayrılması ve kişiselleştirilmesi ile marka oluşturularak hedef kitleye ulaşımı sağlanıyor..
Markayı oluşturan kişiler sundukları hizmeti diğer hizmetlerden ayırarak ve yasal yollarla da marka değerinin korumasına marka tescili adı verilir. Marka tescili yapıldığı takdirde size ait olan tüm hizmet ve yaptığınız işlemler size ait olmaktadır. Bu sayede başka kişilerin kullanıma izin vermeden kendi markanızı yürütebilirsiniz. Marka tescili için Türk Patent Enstitüsü’ne belli başlı evrakların hazırlanıp onaya sunulması ile markanızın tescilini yapabilirsiniz. Bu belgeler şöyle sıralanmaktadır;
- C. kimlik numarası
- Marka için kullanılacak olan örnek
- Başvuru ücretine dair banka dekontu
- Var ise vekaletname
Bu evrakların tamamlanması ve Türk Patent Enstitüsü’ne sunulması ile marka tescil onayı başlamaktadır. Belli başlı süreçten geçen evraklar Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylandığı durumunda marka tescili süresi 10 yıldır.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız:
Marka Tescilinin Önemi
Kişiler kendi işlerini kurup ve işletimini yapmak istedikleri takdirde işlerini diğerlerinden ayıran bir etmene ihtiyaçları vardır. Bunun için kişiselleştirilmiş ve işletmeleri birbirinden ayıran bir markaya ihtiyaç duyulur. Bu oluşturulan markayı yasal yollarla hak edilmesine marka tescili denmektedir.
Marka tescili oldukça önemli olup işletme sahiplerinin özgün ve emek harcanan işlerinin kendine ait hakkı olması ile sürdürülen iş piyasasında ön plana çıkarmaktadır. Satılan ürünlerin veya tasarımlar gibi özgünlükle ortaya çıkarılan işlerde marka tescili sayesinde rakiplerinizde bu ürünleri göremezsiniz. Kurulan markanın büyümesinde ve müşteri hizmeti açısından da önemli olan marka tescilinin yapılması oldukça elzemdir.
Marka Tescil Süreci Nasıl İşler?
İşletme sahibi olan her yönetici, markasını kurarak işlerini buna yönelik devam ettirmek ve büyütmektedir. Durum böyle olunca da kişiselleştirilmiş olan bu etmene yönelik yapılan işlerde, kişiler iş dünyasında kendi markalarını ön plana çıkartmaktadır. Markanızın tescili için öncelikli olarak belli başlı evraklar ile Türk Patent Enstitüsü’ne başvurulması gerekiyor. Onaya gönderilen evrakların değerlendirilmesi yaklaşık olarak sekiz ay gibi bir süreç olup bu sürecin ardından yapılan başvuru hakkında kesin bir sonuca bağlanılmaktadır.
Marka tescil sürecinin uzun olmasının sebebi, başvurunun Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanması ve markanın sınıflandırmasıdır. Marka sınıflandırılması ardından başvuru yayınlanarak belli başlı itirazların incelenip bu sonucun karara bağlanması ile devam etmektedir. En son adım olarak başvuruda bulunulan markanın onaylanması veya reddedilmesi ile marka tescil süreci sonlanmaktadır.
Marka Tescil Kategorileri
Günümüzde devamlı olarak bir işletmeye sahip olan kişiler marka tescili için başvuruda bulunmaktadır. Birbirinden farklı ve çeşitli ürünlerin kategorilere ayrılması ile marka tescili başvurusu yapılmak istendiği takdirde bu kategori kapsamında başvuru yapılır. Bu kapsamda, marka hangi alanda kullanılacak ise o kategoriye bağlı olarak Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru da bulunulur. Bu kategori toplamda 45 adet olup 1-35 arasında olan kategori mal, geriye kalan 35-45 arasında olan kategori ise hizmet olmaktadır. Bu kategoriye göre başvuru yapılması kurulacak olan işletmenin ve markanın büyümesi ve geleceği açısından oldukça elzem olup, buna yönelik başvuru yapılması faydalı olur. Marka tescili nasıl yapılır? Sorusuna isabetli bir düzeyde yanıt bulmak; size farklı fırsatlar da sunacaktır!
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?