İhracatta müşteri bulmak yüzünü nasıl gülümsetirse yazıma girişi de sizi gülümseten bir fotoğraf ile yapmak istedim. İhracat kelimesini duyan bazı kişilerin hayalinde canlandırdığı görsel bu olsa da gerçeğin böyle olmadığının hepimiz farkındayız. 🙂
Peki ama ihracat müşteri bulma yöntemleri ? Sıralıyorum!
Fuarlar
Bugüne kadar yurtdışında müşteri nasıl bulunur konusunda ve firmanın kendisini pazarlamasındaki en önemli mecralardan birisi. Sadece Covid-19 pandemi döneminde eski cazibesini kaybeden fuaye alanları bundan sonra da aktif bir şekilde ticaretin içerisinde yer alacak. Burada önemli olan doğru fuara katılmak olduğu kadar fuar öncesi, fuar esnasında ve fuardan sonra yapılacakların ne olduğudur.
Kendi sektörünüz ile ilgili fuarlar ve bu fuarlardan ihracat müşterisi bulabileceğiniz bir çok site var.
Ataşelikler/Müşavirlikler
İhracata yeni başlayanların ilk başvurduğu ihracatta müşteri bulma yöntemidir. Dünya geneli çeşitli ülkelerde bizi temsil eden kurumlardan bahsediyoruz. Yurt dışındaki ataşelik ve müşavirliklerimizden ürünlerinize özel müşteri verisi göndermelerini talep edebilirsiniz, tamamen ücretsizdir. Yapmanız gereken bakanlığın ilgili internet sitesine üye olmak ve giriş yapıp talep oluşturmak. Size gönderilecek olan verinin ne kadar güncel olduğu yada firmaların halen aktif olup olmadığı konusunda bir garanti söz konusu değil.
Ayrıca hangi ülkede kaç farklı birimimiz var, bunların iletişim bilgilerini içeren güncel listenin pdf. versiyonuna ulaşmak isterseniz buraya bırakıyorum.
Fuar katılımcı listeleri
Fuara katılan yani stand kiralayan katılımcı firmalardan bahsediyorum. Örnek olarak sizin bir iplik üreticisi olduğunuzu varsayalım o halde müşteri kitleniz kumaş üreticileridir ve dolayısıyla kumaş üreticilerinin katıldığı bir fuar hedefinizdedir. Fuara katılan katılımcıların listesine ulaşarak ihracat için müşteri arayışına başlayabilirsiniz.
Fuarlara katılmadan uzaktan da olsa ihracat müşterisini nasıl bulabileceğinizi gösterdiğimiz eğitimimize siz de kayıt olmak isterseniz linke tıklayabilirsiniz.
Fuar ziyaretçi listeleri
Fuara katılan bireylere ulaşmayı fuara katılan firmalar dahil herkes ulaşmak ister. Bu bilgilere genelde internette yayınlanmazlar; siz de hak verirsiniz ki son derece kıymetli bilgilerdir. Kısıtlı da olsa bir takım ziyaretçi verilerine ulaşmanız mümkün. Hangi siteden yapıldığına dair bilgi almak isterseniz “Kolay Değil” ekibiyle gerçekleştirdiğimiz YouTube yayınına göz atabilirsiniz.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız:
Reklamlar
Yurtiçinde bile kullanmadığımızı düşündüğüm, yeteri kadar bilinmeyen bir ihracatta müşteri bulma yönteminden bahsediyorum. Aslında bu yöntem bir müşteri bulmadan öte müşteriye kendimizi buldurma yöntemi desek yeridir. Başka bir yazıda ayrıntılı olarak değineceğim konuya şimdilik kısaca değinmek istedim.
Sosyal Medya (Facebook grupları, Instagram sayfaları, LinkedIn, Telegram)
Bazı ülkelerde özellikle de Afrika ve Ortadoğu pazarlarında Facebook grupları çok etkin, Instagram sayfaları ise ürüne göre ve hedef kitleye göre efektif olabilir. Buradaki en önemli platformlardan birisi LinkedIn diyebiliriz. LinkedIn’i bir sosyal medyadan daha çok ticari platform gibi düşünsek yeridir. Bir çok satın almacının, ithalatçının hesabının olduğu ihracat amaçlı da kullanabileceğiniz bir mecra.
“LinkedIn ile İhracat” eğitimimize kaydolmak ister misiniz? Evet
Telegram grupları da bir hayli etkili bir ihracatta müşteri bulma yöntemi haline geldi. Özellikle son zamanlarda Telegram kullanıcılarının artmasıyla yurtiçindeki alım-satım grupları da çoğaldı. Bir çok dış ticaret sektöründeki kişinin dahil olduğu Türkiye İhracatçılar Grubu Telegram sayfamıza katılmak isterseniz bekleriz.
Arama motorları
Arama motoru deyince aklınıza Google gelmiştir. Bir kaç farklı alternatif arama motoru daha var tabiki de. Burada dikkat edeceğiniz husus Google’da aratacağını anahtar kelime ve kelime gruplarıdır. Her gün girip arama yaptığımız hatta bir çoğumuzun internet tarayıcısında anasayfa olan Google’ı ne kadar etkin kullanabiliyorsunuz?
Ticaret Bakanlığı kaynaklı internet siteleri
Yurtdışında müşteri nasıl bulunur sorusuna cevap bulabilmek için yabancı kaynaklarda müşteri verileri aramak konusunda arayışta olduğunuzun farkındayım belki kullandığınız ücretli veritabanları bile vardır fakat ülkemizde yerli kaynaklar da mevcut. Üstelik ücretsiz!
- Kolay İhracat
- Dış Talepler Bülteni
Ayrıca daha fazla yerli kaynaklar hakkında bilgi almak isterseniz internet sitemizde bulunan dış ticaret eğitimimize kaydolabilirsiniz.
Ticari heyetler (Alım heyetleri-heyet ziyaretleri)
Sektörel olarak yada belli bir sayıdaki ihracatçılar toplanıp ticaret odaları, sanayi odaları ve ihracatçı birlikleri ile bir heyet ziyareti düzenleyebilirsiniz. Bireysel olarak gideceğiniz yurt dışı firma ziyaretlerinizden daha az maliyetli olabilir çünkü bu tarz toplu organizasyonların masrafı destek kapsamındadır.
Ayrıca yurt dışından gelen sektörel heyetlerin de toplantılarına katılarak görüşmeler yapabilirsiniz.
Her ikisi için de bağlı olduğunuz kurum ve kuruluşların sayfalarını takip etmekte, e-posta bültenlerine abone olmakta fayda var. Ne kadar faydalı olmayacağı tartışılır, deneyin; en azından tecrübe kazanmış olursunuz.
Konşimento & Gümrük beyannamesi veritabanları
Bunu ilk defa duymuş olabilirsiniz. Daha önce duymuş fakat henüz bu tarz bir veriyi kullanmamış olabilirsiniz. Bir de sonuncu ihtimal bu tarz bir veriyi kullanmış ihracat yapmış olabilirsiniz ki ihracatta müşteri bulmada yeni nesil bir yöntemdir; sizi tebrik ederim. Aslında çok da yeni sayılmaz 8-10 yıldır yurt dışında bilinen bir yöntem ancak ülkemizde son bir kaç yıldır firmalar tarafından kullanılır oldu.
Rakiplerinizin ihracat ve ithalat verilerini görebilirsiniz. Bu konuda ayrıntılı bir blog yazımız mevcut: Konşimento Verisiyle Rakibinizi Yere Serin
Networking
Ticarette her şey bilgi veya maddiyat değil. Sadece ikili ilişkisi iyi olmasından ötürü iş yapan bir çok kişi ve firma görmüşsünüzdür. Yurt içinde ve yurtdışında çevrenizi olabildiğince genişletin. Kurduğunuz bağlantılarınızla aranızı sıcak tutun, arada bir e-mail gönderin yada mesaj atın. Sadece işiniz düştüğünde insanları aramayın. Çevrenizdeki kişilerin her zaman size bir fayda sağlamasını beklemeyin, siz de onlara maddi-manevi katkılara yapın. Kısa vadede bir sonuç beklemeyin, uzun vadeli düşünün.
B2B Pazar yerleri
Türünün en popüler örneği: Alibaba.com
Alım taleplerinin ve satım taleplerinin bir arada yer aldığı platformda ürünlerinizle alakalı hangi ülkeden, hangi tarihte, ne kadarlık bir talep olduğunu listeleyebilir ve talebe teklif gönderebilirsiniz.
Rakibin internet sitesi
Haydi canım! dediğinizi duyar gibiyim. Aslında çok basit bir yöntem. Rakibiniz internet sitesinde yurtdışındaki bayii ve distribütör listesini yayınlayabilir. Etik olup olmadığı tartışmasına girmek istemiyorum; size yapılıyorsa siz de yapabilirsiniz diye düşünüyorum.
Diyelim ki rakibinizin internet sitesinin şu anki görünümünde bir firma listesi yok fakat geçmişte vardı da silindi mi yoksa hiç mi olmadı? İnternetteki verilerin silinmediğini, sadece gizlenebileceğini belirtirim. Geçmişteki listelenen yurtdışı müşterilerini de görmeniz mümkün 🙂
Beğendiyseniz yorum yazmayı, beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın.
M.Arda Uzun – Dış Ticaret İstihbarat Uzmanı
Not: Bu içerik https://expinno.com/ihracatta-musteri-bulma-yontemleri-nelerdir/ web sayfasından alıntıdır.
· İzzetpaşa Mahallesi Yeni Yol Caddesi Nurol Tower No:3/336 Şişli/ İstanbul/Türkiye 34381
· 600 N Broad Street Suite 5 #427 Middletown/Delaware/ABD 19709
· + 90 212 709 74 71
· info@expinno.com
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?