Start-up Nedir?

Bir sektörde sıfırdan kurulmuş firmalar Start-up kavramının karşılığıdır. Start-up Nedir? Başlangıç anlamına gelen bu kavram; yeni kurulmuş firmalar için kullanılmaktadır. Özellikle son zamanlarda bu yeni terim sıklıkla karşımıza çıkar!

Amerika’da 2010 senesinde ortaya çıkıp ardından tüm dünyaya yayılan bir iş modeli olan Start-up sıfırdan işe başlayan şirketler için kullanılan bir terimdir. Bir anlamda başlangıç demektir. Tüm dünyayı kasıp kavurmuş ancak Türkiye’ de biraz geri kalmış bir terimdir. Bu iş modeli akımının Türkiye’ de eksikliği hissedilmektedir. Ancak çalışmalar devam etmekte ve bu çalışmaların sonunda ise dünyaya ün salmış modeller çıkartılmıştır..

Bir Is Nasil Kurulmalidir

Dünyaca ünlü olan bu iş akımı modeli aynı zamanda “girişim” olarak ya da “yeni girişim” olarak da geçmektedir. Türkiye’de de girişim veya yeni girişim ismiyle bilinmektedir. İhtiyaç gideren ve gerekli olduğu zamanlarda da ihtiyaç haline gelebilme özelliğine sahip bir akımdır. Teknoloji ile iç içe olan bu uygulama hem teknolojiyi kullanmakta hem de sunmaktadır. Oldukça geniş kitlelere ulaşabilmektedir. Hızlı büyümenin hedeflendiği fikirlerdir. Sunulan hizmetler geniş kitlelere ulaşabilmekte ve fayda sağlamaktadır. En kısa anlamı ile kısa sürede hızlı büyümeyi hedefleyen şirketlere denilir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız:

Nasıl Start-up Yapılır?

Hayata geçirilmek istenen fikirlerin gerçek hayata uyumlanması sırasında karşımıza çıkan yenilikçi bir uygulamadır. Özellikle şirketler için başarının yoludur. Bu uygulamanın başarılı olması için bir takım unsurlara özen gösterilmelidir. Özellikle algı her zaman için açık olmalıdır. Bünyede ve çevrede olan her şeye özenle dikkat edilmelidir. Unutulma gibi bir durumun yaşanmaması için muhakkak not tutulmalıdır. İnsanlara sunum yapılırken prototipe dikkat edilmelidir.

Etkin olacak şekilde bir grup oluşturulmalıdır. Yatırımcı bulabilmek için ilk ürün hemen piyasaya sürülmelidir. Ardından satışı başlatılmalı ve bir kullanıcı kitlesi elde edilmelidir. Süreklilik gösterecek şekilde bir çalışma tarzı oluşturulmalıdır. Dolayısı ile sürekli satış amaçlanmalıdır. Tüm bu unsurlara dikkat edilerek başarı kısa bir sürede yakalanabilir.

Önerilen İçerik :   E-Ticaret Sitesi Reklam Yönetimi

Türkiye’ de Start-up Uygulaması

Dünyada hızlıca yayılan ve geline Start-up uygulaması Türkiye’ de her ne kadar geri de kalsa da oldukça başarılı işlere imza atmıştır. Özellikle bazı şirketlerde sürekliliğinde devam etmesi ile adı duyulmuştur. Türkiye’ de Start-up denildiğinde akıllara ilk olarak teknoloji sonrasında ise yazılım alanı gelir. Ancak bu durum tam olarak böyle değildir. Bu uygulama çok farklı alanlarda kullanılır.

Örnek vermek gerekirse mimarlık alanlarında, tasarım alanında, pazarlama alanında, finans teknoloji alanında oldukça başarılı bir şekilde kullanılır. Bu alanlarda kişisel güç ile beraber bilgiler birleştirilir. İnovatif fikirlerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi ile başarı yakalanmaktadır.

Start-up İle Girişimciliğin Farkları

Farkların en balında probleme yaklaşım tarzı ve bakış açısının farklılığıdır. Start-up’ da problemlerin çözümü yoktur ve dolayısı ile çözüm bulmaya çalışılır. Yani bir nevi AR-GE çalışması yapılır ve çözüm aranır. Önlerinde herhangi bir örnek olmadığından dolayısı ile risk oldukça fazladır ve bazen başarısızlıkla sonuçlanabilir. Girişimcilikte ise problemin çözümü vardır ve bu çözümü günümüze uyarlanır. Daha önceden denenmiş yöntemler baz alınarak ilerlenebilir. Dolayısı ile risk düşüktür.

Kar amacının var olup olmaması ise farkın en keskin ayrıntılarından biridir. Geleneksel olarak girişimcilikte esas amaç kar elde etmektir. Yeni nesil olan uygulamalarda ise kar elde etmekten ziyade farkındalık yaratmak amaçtır. Bir şekilde elde edilen karlar farkındalığı yaratılmak istenen konuya harcanır. Ayrıca Start-up çağın getirdiği yeniliklere ve fikirlere her daim açıktırlar. Bu yeniliklerle her zaman için uyum sağlarlar. Türkiye’de Start-up nedir? Sorusu da son zamanlarda sıklıkla sorulmaktadır! Biz de yazımızda bu kavram üzerinde durduk!

 

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir