Bir ürünü fiyatlandırırken öncellikle ne kadar talep aldığına bakılarak bir rakam belirlenir. Dinamik fiyatlandırma nedir, nasıl uygulanır farkı nedir, sorusunun cevabı ürünün sürekli olarak takibinin yapılıp, fiyatının piyasaya göre değişkenlik göstermesidir.
Bilindiği üzere bir eşyanın farklı renkleri bile aynı kumaş kullanılsa dahi talebin çok olduğu renk bir veya iki lira daha pahalı olabilmektedir. Bu dinamik sistemi sayesinde satıcılar daha düzenli bir şekilde pazara ayak uydurabilmektedir. Ayrıca firmanın kar oranını da kolay yoldan katlamanın yolu budur.
Diğer firmalar tarafından bir ürün türünün fiyatı yükseldiğinde bu diğer firmaların ürünlerine de yansımaktadır. En bilindik mağazalarda dahi alabileceğiniz en ucuz eşyaların fiyatları genellikle birbirine yakındır. Bu sayede firma sahipleri rekabeti ayakta tutarak kar etmenin yolunu aramaktadırlar.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız:
Dinamik Fiyatlandırma Nedir? Nasıl Uygulanır? Nasıl Yapılır?
Ürünlerinizi satarken dinamik fiyatlandırma sizlerin kar yapmasına olanak sağlayabilir. Ancak müşterilerinizin güveni komsunda büyük bir darbe alabilirsiniz. Dinamik fiyatlandırma nedir, nasıl uygulanır bunları öğrenip uygulamak kolaydır ancak bir müşterinin güvenini kazanmak oldukça zordur.
Dinamik fiyatlandırma aynı ürünü değişik fiyatlar üzerinden farklı müşteri gruplarına satışa sunmak olarak görülebilir. Bazı ürünler talep edildiğinde fiyatı yükselir özellikle cep telefonu markaları gibi. Ancak diğer durumlarda fiyat ucuzladığında o ürüne talep artmaya başlar. Bu durumların takibi yapılıp değerinin üstüne az karla satış yaparak de elinizdeki ürünlerin tükenmesini sağlayabilirsiniz. Ya da sezon ürünlerinin satışlarında fiyatlandırma ve ürün türlerini kontrol ederek de bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Dinamik Fiyatlandırma Ne Tür Satışlar İçin Mantıklı?
Büyük zincir mağazalar bazen bir sezonda çıkardığı ürünü senelerce satışa sunabiliyor. Ya da sadece adını değiştirerek aynı kumaş tipi benzer motiflerle de müşterilerine sunuyor. Ancak daha küçük şirketlerde bu mümkün olmayabiliyor. Sınırlı bir stoku bulunduğundan ya da diyelim ki sadece tişört ürettiğinden bazı sezonlarda iş yapamıyor. Başka bir taraftan yazın otellerin yoğun olmasını, konser biletlerinin daha çok satılması gibi nitelikleri göz önünde bulundurabiliriz. Bu şirketler satış yaparken fiyatlandırmalarını sezona göre yapmaktadırlar.
Kampanyalar, dönemsel indirimler ve benzeri hepsi bu fiyatlandırma türüne girebilmektedir. Özellikle e-ticaret yapan siteler üzerinde bu fiyatlandırma sistemine daha çok şahit olmaktayız. Firmalar ürünlerini internet üzerinden daha ucuz ve kolay şekilde satışa sunabiliyor. Hatta müşteriler hatalı ürünler gelse dahi kaliteli bir malı ucuza aldığı için o ufak detayları bile görmezden gelebiliyor. İlgili sistem her tür satış için uygun bir satış sistemidir. Ancak dönemsel satış yapan firmalar bu fiyatlandıra sistemini daha çok kullanmaktadır.
Dinamik Fiyatlandırma Çeşitleri
Neredeyse bir sezonda bir tarz parça beğenildiğinde tüm mağazalarda aynı tarz ürünler bulmak çok kolay oluyor. Hatta bazen kumaş kaliteleri dahi birebir olabiliyor. Dinamik fiyatlandırma nedir, nasıl uygulanır ve çeşitleri nelerdir kolay cevaplanabilmekle çok araştırılması gereken bir konudur. Ancak markaların uyguladıkları müşteri gruplarına göre dinamik fiyatlandırma bu durumu bozuyor. Daha lüks mağazanda aynı ürünü alıyorsunuz, daha ucuz bir mağazadan da bu fiyatlandırma müşterilerin alım gücüne göre planlanmaktadır.
Bir diğeri ise dönemsel yani zamana bağlı dinamik fiyatlandırma. Belli sezonlarda bazı ürünlerin satışı çok daha fazla artmaktadır. Bilinçli tüketiciler bu fiyatlandırma sistemini takip ettiğinden zıt sezon alışverişinde bulunurlar. Yazın giyecekleri ürünleri kışın, kışın giyecekleri ürünleri ise yazın almayı tercih ediyorlar. Dinamik fiyatlandırma konusuna etki eden en temel unsurların neler olduğunu bilmek, önemli kazanımları da sağlamaktadır. Böylece yatırım yapmak noktasında önemli avantajlara da sahip olmak mümkün hale gelmektedir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?