Klemensler

İki veya daha fazla kablonun birbirleri ile bağlanmasına imkan tanıyan ekipmana klemens adı verilir. Klemens gerçekleştirilen bağlantının son derece güvenli ve düzgün olmasını sağlayan çok önemli yardımcı ekipmanlar arasında yer alır.

Son derece çeşitli tipte ve çeşitlilikte klemensler vardır. Genel olarak klemenslerin iç kısmı yaylı veya vidalıdır. Dış tarafı ise yalıtkan plastik malzeme ile kaplı şekildedir. Bu şekilde klemensin güvenli olması sağlanır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız:

Çeşitlerine Göre Klemenslerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Klemens kullanımı günümüzde yasal olarak zorunlu hale gelmiştir. Birçok farklı alanda kullanımı olan klemensler özellikle kontrol kutuları, kablolu kutularda ve elektrik panosunda sıklıkla kullanılır.

Ayrıca klemenslerin kullanıldığı alanlar şu şekilde yer alır;

  • Aydınlatma uygulamaları ve kontrol paneli
  • Hız sürücüleri ve soğutma kontrol ürünleri
  • Elektrik trafoları ve frekans sürücüleri
  • Elektrik makineleri ve elektrik panoları

Klemensler elektrik ile alakalı her noktada kullanılabilecek çeşitliği mevcuttur. Telli klemens, boru klemens ve tel boru klemens gibi çeşitliliğe sahiptir. Ayrıca her ürün kendi içinde t klemens, lamalı klemens ve açılı klemens gibi çeşitleri ayrılır. İletkenler üzerinde açık bir alan kalmaması maksadı ile yasal bir zorunluluk haline getirilen klemens kullanımı hayati risk barındıran noktaların güvenli bir duruma getirilmesi bakımından önemli imkanlar sunar.

Birbirinden Farklı Klemens Çeşitleri Nelerdir?

İletkenlerin birbirine bağlanması veya bir cihazın iletkene bağlanması konusunda oldukça pratik çözümler sunan klemensler bağlantının güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar. Son derece geniş bir çeşitliliği olan klemensler yapılarına göre ve bağlantı şekillerine göre farklı gruplara ayrılır.

Yapı itibarı ile farklı olan klemens çeşitleri arasında sigortalı klemens, geçiş klemensi, nötr klemens topraklama klemens kese klemens ve sensör klemens ayırma klemens, aktüel klemens ve özel tip klemensler yer alır.

Önerilen İçerik :   Ax Medya ile Düşmeyen Abone Satın Alma

Bağlantı şekline göre klemensler arasında ise yay bağlantı, vida bağlantı, pabuç bağlantı ve push in bağlantı klemensleri yer alır. Son derece çok çeşitliliğe sahip olan klemensler ayrıca kendi içlerinde lamalı klemens t klemens gibi özelliklerine göre çeşitlenir.

Klemens Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Klemens seçimi yapılırken dikkat edilmesi gerekli olan en önemli konu kullanılan kabloya uygun bir klemens olmasıdır. Kablonun klemens yuvasına girmesi çok önemlidir. Ayrıca projenin istediği standart ve kalitede klemens tercihi yapılması gerekir.

Lamalı klemens, boru klemens ya da lamalı klemens gibi projede istenilen özellikle klemens tercih edilir. İki iletkenin birbirine bağlama işleminde ya da cihazların iletkenlere bağlanabilmesi için kullanılan klemensler telli klemens olarak isimlendirilir.

Geçmiş dönemde iletken kabloların birbirine bağlanması işlemi için elektrik bantları tercih edilirdi. Kabloları birbirine bağlayan yalıtkanlık sağlayan elektrik bantları yerini artık daha güvenli bir bağlantı yöntemi olan klemenslere bıraktı. Kablolu destek kutuları, kontrol kutuları ve bütün elektrik panolarında klemensler güvenli olarak kullanılır.

Klemens hakkında detaylı bilgi için tıklayın. https://www.altunklemens.com/

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir