Çevrimiçi perakende, gelişen bir sektördür. Ancak çok fazla e-ticaret işletmenin yükselmesi için mücadele ettiğini gördük. Bu sayfadaki her şeyi öğrenmem yıllarımı aldı. E-ticaret mağazanızı kurmak, yasal olarak kendinizi korumak, mali durumunuzu düzene sokabilmek, ürününüzü satmak ve pazarlamak için buradaki bilgileri kullanarak mağazanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Bir işe sıfırdan başlamak ve büyümesini izlemek kadar ödüllendirici bir şey yoktur. Onu inşa edersin ve kimse onu senden alamaz. Bir e-ticaret işletmesi kurmak, bir marka adı seçmekten, ürün listeleri yazmaktan ve çevrimiçi ürün satmaya başlamaktan daha fazlasını gerektirmektedir. Sitenize yeterince trafik yoksa, en iyi iş fikirleri bile başarısız olabilmektedir. E-ticaret işinin nasıl çalıştığından emin değil misiniz? E-ticaret hakkında tüm bilgileri burada bulacaksınız. Başarılı bir işe başlayabilmek için kişiliğinizle bağlantı kuran bir markaya ihtiyacınız vardır. Kişiliğinizi belirleyebilmek, bir e-ticaret markası oluşturmayı kolaylaştırmaktadır. Ancak mağazanızı kurmadan ve bir marka oluşturmanın temel adımlarına geçmeden önce, atmanız gereken bazı temel adımlar var.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız:
İşletmenizi Kaydedin
Bir işletme adı seçerek şirketinizi kaydetmeniz gerekir. Dahil edebilmek için yasal korumalar ve vergi avantajları vardır, bu yüzden bu işlemi atlamamanız gerekir.
Mağazanızın Adını Seçin
Sitenizin adı ile işletmenizin yasal adının aynı olması gerekmez, ancak bunları tutarlı tutmanın yararları vardır. Seçtiğiniz şeyin nişinize uygun olduğundan emin olun – son dakikada bir marka adı seçmek istemezsiniz.
Şahıs Şirketi Kurmak
Şahıs şirketi kurma, küçük veya orta ölçekli işletme olmak isteyenler için hem düşük maliyetli olması hem de işlemlerin hızlı tamamlanması açısından önemli bir alternatiftir. E-ticaret alanında faaliyet göstermek isteyenler ilk adım olarak şahıs şirketi kurması gerekir. Yola bu şekilde çıktığınız işletme, zaman içerisinde işlerin büyümesi durumunda farklı şirket türlerine de çevrilebilmektedir. Buradan hareket ile şahıs şirketinin, hem geleneksel yapıdaki işletmeler hem de e-ticaretle uğraşacaklar için daha risksiz bir başlangıçtır.
İşletme Ruhsatları ve İzinleri için Başvurun
Bir çevrimiçi mağaza işletmek, belirli işletme lisanslarına ve izinlerine ihtiyaç duymanızı engellemez. Hangi tür ev işletme lisansları ve satış vergisi lisanslarına ihtiyacınız olduğunu görebilmek için şehrinize ve ilçenize danışın ve işletmeye başlamadan önce bunları onaylatmanız gerekir.
Doğru Satıcıları Bulun
Çevrimiçi olarak ürün satan çok fazla rekabetiniz olacak, bu sebeple satacağınız ürünlerinizi oluşturabilmek için kullandığınız malzemeler için en iyi fiyatları ve en iyi kaliteyi bulabilmek sizin yararınızadır. Uzun vadeli iş yapabilmek istediğiniz bir satıcı bulana kadar alışveriş yapmanız gerekir.
Logo Oluşturma
Bunun için çok fazla endişelenmenize gerek yok, ancak nişinizdeki başka bir şirket tarafından kullanılmadığından emin olmanız gerekir. Bununla birlikte, logo tasarımları çok orijinal olması gerekmez.
Görsel Al
Markanızın renklerini, kullanacağınız görselleri ve kullanacağınız yazı tipini veya yazı tiplerini dikkatlice düşünün. Bütçeniz varsa, şirketiniz için bir tasarım özeti oluşturmak üzere bir pazarlama firması kiralamak isteyebilirsiniz. Değilse, kendinizinkini oluşturabilirsiniz. Tutarlı olun ve markanızı güçlendirmeye yardımcı olabilmek için tasarlanmış pazarlama ipuçlarını okuyunuz.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
İşletme açma aşamasında en çok sorulan sorulardan bir tanesi şahıs şirketi kurmak için nereye başvurulması gerekir. Şahıs şirketi kurabilmek için gidilmesi gereken yer vergi dairesidir. Kuruluş için istenilen belgeleri toplayarak vergi dairesine şahsen başvuru yapmanız gerekir. Bu işlemler sizin için, adına vekaletname düzenlenen bir mali müşavir veya muhasebeci de yapabilmektedir. Ama son zamanlarda kuruluş işlemlerin şirket sahibinin bizzat kendisi vergi dairesinde olması istenilmektedir. Yapılan başvurudan sonra vergi dairesince görevlendirilen müfettişler belirtilen adrese gelmektedir ve gerekli denetimleri yapar. Denetimde herhangi bir problem olmaması durumunda şahıs şirketi kurma işlemi birkaç gün içerisinde tamamlanır.
Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar
Şahıs şirketi kurabilmek için gerekli belgeler, bu aşamada en çok merak edilen sorulardan biridir. Bu işlemler için başvuru sırasında vergi dairesine verilmesi gereken evraklar şu şekildedir:
- Şirket sahibinin nüfus cüzdanı
- Varsa vekaletname
- Vesikalık fotoğraf
- İmza beyannamesi (Noter tarafından düzenlenmektedir.)
- Kira sözleşmesi veya tapu fotokopisi (Adına şirket kurulan kişi çalışma alanlarının mal sahibi ise tapu verilmesi gerekmektedir.)
- İkametgâh belgesi (E-devlet üzerinden alınabilir.)
Açılacak işletme üzerine kayıtlı bir araç olması isteniyorsa şahıs şirketi kurabilmek için gerekenler aracın ruhsat ve alış senedi de eklenmesi gerekir.
Şahıs Şirketi Türleri Nelerdir?
Şahıs şirketleri, Türk Ticaret Kanunu’na göre üç farklı türde ayrılmaktadır. Bunlar; adi ortaklıklar ile ü kolektif ve komandit şirketlerdir. Ama yukarıda açıkladığımız üzere şahıs şirketi kurabilme işlemleri pratikte daha çok tek kişi olarak faaliyet gösterecek işletmeler için tercih edilmektedir. Söz konusu üç şahıs şirketi türünün özellikleri kısaca şu şekildedir:
Adi Ortaklıklar: Bu şirketin ortaklarının varlıklarından bağımsız herhangi bir varlığından söz edilememesine denir. Sermaye şirketlerin sahip olduğu tüzel kişilik, adi ortaklıklarda bulunmamaktadır.
Komandit Şirket: Bu tarz şirketlerde ortakların bir kısmının sorumluluğu şirket alacaklılarına karşı belirli bir miktarda sınırlıyken diğer ortakların sorumlulukları sınırsız olmaktadır. Bu şartlar kurulum aşamalarında yapılan sözleşmelerle belirlenmektedir.
Kolektif Şirket: Hiçbir ortağın şirket alacaklılarına karşı sorumluluğunun sınırlanmadığı bir yapıyı işaret etmektedir. Çok yaygın görülmemek ile birlikte genel yapısı itibarıyla limited şirketler ve şahıs şirketleri arasındaki bir geçiş formu olarak değerlendirilmektedir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?