Scaleup ve Startup Farkları Nelerdir?

Şirketler ne kadar büyürse o kadar fazla riskten kaçınmaya başlarlar Scaleup ve Startup Farkları Nelerdir? Dendiğinde de akla gelen ilk durum kesinlikle risk faktörüdür. Küçük bir müşteri ağına sahipseniz ve kanıtlanmış olan güvenilir bir ürününüz yok ise özgün bir fikir peşinde koşabilirsiniz. Kaybedeceğiniz şirket güvenilirliğiniz veya güvenilir bir müşteri kitleniz olmadığı için bu fikir konusunda problem yaşasanız bile büyük bir zarara uğramazsınız. Kaybedecek bir şeyi olmayan şirketler bu tarz fikirlerin peşinden koşarak şanslarını deneme yoluna giderler.

Startup piyasadaki bir açığa göre veya kendisinin edindiği verilere göre hızlı bir şekilde değişim yoluna gidebilmektedir. Bu esnekliğe ve risk alma kapasitesine sahip olan girişim seçeneği eğer peşinde koştuğu fikir doğrultusunda kazanç elde edebilirse büyüyüp genişleyerek bir scaleup olabilir. Scaleuplar ise kesinlikle bu esnekliğe sahip olmadıklarından dolayı kendi yollarından sapamazlar. Müşteri kitlesine zarar vermek istemeyen scaleuplar düzenli ve risksiz olan stabil artış methodunu kullanırlar. Bu sayede çok daha az risk faktörü ile gelişmeye devam edebilirler..

11 1 390x220 1

Bu Yazıda Okuyacaklarınız:

Madde Madde Scaleup ve Startup Farkları Nelerdir?

Girişim dünyası içerisinde bulunan farklı terimlerden ikisi scaleup ve startup olarak öne çıkmaktadır. İş modeli olarak tam netliğe sahip olmamasına rağmen büyüme potansiyele sahip olan girişimlere startup denmektedir. Belirsizliğin olmadığı ve gelir elde edilmeye erken başlanan işlere scaleup denmektedir. Aynı zaman da scaleup tarafında oldukça belirgin bir büyümenin olduğunu söyleyebiliriz. Madde madde farklar;

  • Ürünlerin satılacağı pazar
  • Finansman aşamaları
  • Takım üyelerinin rolleri
  • Risk ve riskten kaçınma
  • Aktif olan sistemler
  • Hiyerarşi
  • Yönetim
  • Katılım Aşaması

Scaleup girişimler ürünlerin satılacağı pazar konusunda yer sahibi olurken, startup girişimleri müşteri edinmek konusunda problem yaşayabilir. Startup’ın amacı genel olarak müşteri edinmek ve ürünlerin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmaktır. Müşteri edinme maliyetleri üzerine de durulmaktadır.

Önerilen İçerik :   Network Marketing Sistemi Nedir?

Scaleuplar ise ne kadar para koyduklarını ve karşılığını ne kadar alacaklarını ortalama olarak bilirler. Netlik düzeyi bu iki girişim seçeneği arasında gerçekten farklıdır. Güven faktörüne bağlı olarak scaleuplar çok daha rahat sektör içerisinde ilerlemektedirler. Scaleup ve startup farkları nelerdir? Scaleuplar piyasa içerisinde bulundurdukları paranın ne kadarını geri dönüş olarak alabileceklerini bilirken startup tarafında bu durum tamamen belirsizdir. Deney yapılarak ilerlenen bu süreç oldukça büyük riskler taşımaktadır. Bu yüzden batmış olan bir çok startup örneğini rahatlıkla görebiliriz.

Scaleup Nedir?

Scaleup şirketlerini tanımlarsak son birkaç yıl içerisinde düzenli ve stabil olarak %20 artışa sahip olan veya daha fazla gelişmeyi başarmış olan şirketlere scaleup şirket denmektedir. Aynı zamanda bu şirketlerin belirli bir çalışan sayısına da sahip olması gerekir. Bu çalışan sayısı minimum düzey olarak 10 kişidir. Startup şirketlerinin gelişip aşması gereken ilk hedef bu özelliklerdir. Bu sayede scaleup bir şirkete evrimleşebilirler.

Startup girişimlerine kıyasla çok daha az risk olasılığına sahip olan scaleup yaratıcı ve yenilikçi bir iş fikrinin uygulamaya dökülmesi sonucu yüksek kar getirmesi ile sonuçlanır. Girişimciler herhangi bir alanda çözülmesi gereken bir problem olduğunu düşünüyorsa bu konuda yenilikçi bir fikir ortaya koyarak uygulamaya geçirir. Belirli aşamaları tamamlayan girişimler artık scaleup noktasına erişebilir. Bu noktaya erişmek için aşamaların tamamlanması ve belirli bir gelişmiş düzeyine sahip olunması ise şarttır. İş planı ve stratejisi doğrultusunda bu süreç çok daha kısa veya çok daha uzun sürebilir.

Scaleup Kriterleri Nelerdir?

Araştırmalara göre scaleupa geçiş aşamasında oluşan büyük problemlerden birisi doğru bir şekilde büyüyememektedir. Büyüyüp genişlemek daha çok sorumluluk gerektiğinden bir çok farklı alanda yenilikler yapılması gerekmektedir. Daha büyük ofis, daha fazla reklam bütçesi, finansmanlar ve müşteri memnuniyeti gibi konuların tamamında firmanızın başarılı bir büyüme yapmış olması gerek. Scaleup ve startup farkları nelerdir? Konusunda ki farklar kesinlikle tam olarak bu dönemde başlıyor.

Önerilen İçerik :   E-ticarette Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır?

 

 

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir