İnovasyon nedir? Firmaların ürün ya da hizmetlerindeki yenileşme çalışmalarına inavosyon denir. Firmanın serbest rekabet koşullarında var olması birtakım çabalar gerektirir. En etkili inavasyon örnekleri nelerdir? Çözüm odaklı gelişen yenileşme faaliyetleri etkili inavasyonlar arasında yer alır. Bu amaçla firmanın hizmet, üretim şekillerini yenilemesi inovasyon olarak adlandırılır.
İnovasyon örnekleri ürün, pazarlama ve deneyim alanında görülür. Ürün inovasyonunda en bariz örnek I Phone’un fonksiyonelliğidir. Yenilemeler sonucu, bilgisayar performansında özelliği ile piyasada önem kazanmıştır.
Pazarlama inovasyonlarını kullanan çeşitli kahve markaları yenilikler getirir. Kahve hazırlama ve sunumu, ortama katılan yenilikler ile müşterileri cezbeder. Deneyim inovasyonu örneğinde, çeşitli film izleme platformları, izleme alışkanlıklarını değiştirir.
İş modeli inovasyonu, var olan sektörde yenilikçi hizmet sunar. Örneğin; taksi ulaşımının yerini zaman zaman Uberler’in alması gibi. Yine her gün istediğimiz saatte ürün alabileceğimiz e-ticaret siteleri vardır. Bu siteler alışveriş anlayışına yeni bir boyut kazandırmıştır.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız:
İnovasyon Örnekleri ve Önemi
Markaların birbiri ile rekabet edebilmesinde rutin pazarlama teknikleri yeterli olmaz. İnovasyon örnekleriyle görülür ki sektördeki bazı firmalar yaratıcıdır. Bu yaratıcılık firmayı ön sıralara taşır. Şirket karlılığı markanın orijinalliği ile artmaya başlar. Tüketiciler inovatif ürünlerin kullanımı sonucu aldıkları hizmetten memnun kalır. Böylece firmanın kazancı artar..
Ürün daha fazla tüketici tarafından tercih edildiğinden verim artar. Var olan hizmet için belirli bir ücret ödenir. Böylece firma ekstradan çaba göstermeden yenileştirme çalışmalarının karşılığını alır. Tüketiciler tarafından benimsenen firmanın saygınlığı da artar. İnovasyon çalışmaları uzun süreli planlama ve fikirlerle şekillenir. Standart bir çalışma içerisinde olmamak gerekir. Daha detaylı bir uğraşı sonucu inovasyon sonuç alır.
İnovasyon Aşamaları
İnovasyon sürecinde aynı ürün, hizmet için firmalar tarafından araştırmalar yapılır. Dünyanın herhangi bir yerinde yapılan araştırmalar rekabeti etkiler. İnovasyon faaliyetine bütçe ayırmadan önce dışardan gelen uyarılara dikkat edilmelidir. Rakipleri geride bırakacak uyarıyı yakalamak önemlidir. Belirlenen yenileşme sürecinde tüm kaynaklar bir araya toplanmalıdır.
Daha sonraki aşamada ar-ge faaliyetleri, teknolojik araştırmalar yapılır. Teknik bölümler diğer birimlerle iletişim halinde çalışır. Ürün, hizmet geliştirme çalışmaları pazar araştırmaları ile koordineli devam eder. Daha sonra satışların durumu iniş, çıkışlar değerlendirilir. Böylece yenilenme sürecinin sürekliliği için elimizde bir değerlendirme olur. İnovasyon fikrinin oluşması maliyet azaltılması durumunda da ortaya çıkar.
Piyasada süreklilik sağlamak için ürünlerin kaliteliliği inovasyon düşüncesinin temelini oluşturur. İnovasyon kurumsallığın parçası olarak görülmelidir. Nitelik düzeyi yüksek olan inavayon örnekleri başarılı olmak konusunda avantaj sahibidir. Bundan dolayı firmalar başarı göstermiş örnekler üzerinden hareket ederek; karlı yatırımlar yapabilmektedir.
İnovasyon Faaliyetleri
İnovasyon tüm firma faaliyetlerini kapsar. Bir ürün üretim başlangıç aşamasından sonuna kadar yenilikçi yaklaşıma tabi olur. Yani o ürün , hizmetle ilgili her birim sürece dahil olur. Bu anlayış ile devam edilir ise, inovasyon çalışmaları başarı ile sonuçlanır. İnovasyon örnekleri oluşturulurken bu yalnızca teknik birimin işi değildir. Ya da yalnızca reklam pazarlama bölümünü ilgilendiren bir iş olarak görülmez. Her birimin süreç içerisinde mutlaka bir önerisi olur.
Pazar araştırmalarında, tüketicinin hangi hizmet, ürün arayışı içinde olduğu bilinmelidir. Ar-ge çalışmaları ile tespit edilir. Ürün veya hizmeti yenileştirme kararı bu aşamadan sonra verilir. Firmanın teknolojik altyapıyı geliştirmesi gerekir, yenileştirme kararları alınır. Kararların hizmet ya da ürün üretim aşamasında, doğru olup olmadığı değerlendirilir. Böylece her çalışanın kendine has yaratıcı fikirlerinden faydalanmış olup, fikirler değerlendirilir. İnovasyon çalışmalarında süreklilik için firma birimlerinin doğru bunların yönlendirilmesi gerekir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?